Om våra intarsior kunde tala,
hade vi nog skrivit historieböcker
också.

Fanerami har en lång och spännande historia med över 100 år av erfarenhet bakom sig.

Som vårt namn antyder är faner centralt för oss och vi har sedan starten 1909 levererat miljontals kvadratmeter faner, till kunder över hela världen. Våra produkter har under åren varierat i sin utformning men faner har alltid varit vårt basmaterial, och är det än idag.

Historien om Fanerami börjar med att företagets grundare, Knut-Werner Dahlström, flyttar till industriorten Mjölby i Östergötland. Tidigt inser han att de flesta möbeltillverkarna i Sverige importerar fanerintarsior från bland annat Italien och Tyskland. Efter en kort utlandsutbildning, i intarsia konsten, återvänder han till Östergötland och startar Aktiebolaget Mjölby Intarsia. Våra intarsior tar den svenska marknaden med storm och snart levererar företaget faner intarsior till hela landet, och sedermera även på export till framförallt den Skandinaviska marknaden.

På 1930-talet övertar sonen Gösta Dahlström verksamheten och utvecklar den till att bli en stor aktör inom intarsior och fanerhandel. Aktiebolaget Mjölby Intarsia har nu eget arkitektkontor, samt ett dotterbolag i Norge.

Intarsiaeran närmar sig sitt slut under 1950-talet och företaget tvingas ställa om sin produktion till mindre komplicerade fanerläggningar. Företaget utvecklar också sin handelsverksamhet inom faner där bolaget importerade olika faner från hela världen, som sedan distribuerades till den svenska möbelindustrin.

Under 1960-talet tar den 3:e generationen över företaget. Bröderna Hans, Lars och Björn utvecklar verksamheten i den riktning som deras far lagt ut, efter intarsia erans slut. Företaget byter namn från Aktiebolaget Mjölby Intarsia till Fanerami AB. Flera nya produkter utvecklas och i början av 1970-talet byggs en ny modern fabrik. Under brödernas ledning utvecklas bland annat produkten möbeljalusier, som sedermera blir en av företagets största produkter, med försäljning över hela Europa.

I mitten av 2000-talet genomförs ett fjärde generationsskifte och Hans Christian Dahlström tar över verksamheten. Fanerami drivs vidare i samma anda och fortsätter att utvecklas tillsammans med våra kunder inom trä och möbelindustrin.

(Bilderna är klickbara)
Intarsia
Intarsia

Aktiebolaget Mjölby Intarsia 1916
Aktiebolaget Mjölby Intarsia 1916
1935
1935
Ritkontoret 1943
Ritkontoret 1943
1954
1954
1979. 70-årsjubileum
1979. 70-årsjubileum
1984. 75-årsjubileum
1984